To cruise or not to cruise?

Cruiseschip De Nieuw Statendam op zee

In december 2018 kreeg ik de kans om mee te varen tijdens de Maidentrip van de Nieuw Statendam, het gloednieuwe schip van Holland America Line. Als waterman – of zeg ik beter watervrouw – vertoef ik uiteraard heel graag op en in het water. Op elke reis die we met het gezin maken, hoop ik ergens met een bootje te kunnen meevaren. Speedbootje, zeilschip, catamaran, ferry, stoomschip… ze passeerden allemaal de revue. Maar een cruiseschip, dat was nieuw. Wat moest ik verwachten? En… zouden de vooroordelen zoals ‘een cruise is voor oudere mensen’ of ‘cruisen is saai’ terecht zijn? To cruise or not to cruise, that’s the question…

Weetjes over de Nieuw Statendam

  • Gewicht: 99.500 ton
  • Lengte: 297 meter
  • Breedte: 32,5 meter
  • Aantal gasten: 2.666
  • Bemanning: 1.036
  • Staterooms (hutten): 1.339, 13 verschillende types (prijsklassen)
  • Passagiersdekken: 12
  • Pinnacle-klasse (zoals het zusterschip de Koningsdam)
  • Mid-size cruiseship

De Nieuw Statendam is een klassiek en stijlvol schip. Zoals ze het zo mooi zeggen in het Engels: ‘Perfectly sized ships, tasteful appointments and refreshingly uncrowded.’

Een maagdelijk nieuw schip

Op 30 november ’s avonds zagen we de prachtig verlichte Nieuw Statendam al van ver in de haven van Venetië liggen. Hoe dichterbij de taxi kwam, hoe groter het schip werd… uiteraard. Maar wat ik bedoel: het werd écht groot. Van op de kade leek het een reus en ik voelde me een mier. Ik vroeg me af hoe ik ooit de weg ging vinden met mijn ruimtelijk oriëntatiegevoel level zero. Die avond viel ik van de ene verrassing in de andere. Een uiterst verzorgde kajuit, een nog maagdelijk leeg schip (de meeste gasten kwamen pas de volgende dag aan), een zwembad dat nog onaangeraakt leek, een dek waarop je van de grond kon eten, prachtige kunstwerken, luxe die niet kitscherig oogde. Groot maar smaakvol. En ik sliep die nacht als een roos, het bed was zalig.

Ik vroeg me af hoe ik ooit de weg ging vinden met mijn ruimtelijk oriëntatiegevoel level zero.

Toegegeven, ik was hier niet op vakantie. Op de planning stonden heel wat vergaderingen, lezingen en presentaties. Maar er was ook ruimte voor ontspanning en vooral gastronomisch en muzikaal genot. Ik volgde zo snel mogelijk een rondleiding op het schip en leerde hoe ik de weg kon vinden. Via het dekplan krijg je een goed beeld van de indeling van het schip (zelf krijg je een papieren dekplan, het hangt ook in het groot op elk niveau bij de trappenhal op).

Plan van het schip

Wat me meteen opviel was de vriendelijkheid van het personeel. Ik kreeg er zowaar kramp van in mijn lachspieren, want iedereen verdient een glimlach terug. Elke avond lachte er bovendien nog een beestje me toe, een gevouwen handdoek met oogjes, op het bed. En elke avond was het een ander beestje.
Bij een cruise hoort ook een ‘master drill’. Dat is een veiligheidsoefening voor als er iets zou misgaan tijdens de cruise. Een beetje vergelijkbaar met de brandalarmoefening vroeger op school. Een tikkeltje spannend, maar ook een beetje lachwekkend. Vooral als er op het verzamelpunt mensen in pyjama staan.

Vijf dagen lang prikkeling van de zintuigen

Muzikale architectuur en kunst

De inrichting van het schip overdonderde me, het thema was muzikale architectuur. De vloeiende lijnen en ronde vormen van muziekinstrumenten waren de inspiratiebron voor de ontwerpers. Dat was overal om je heen te zien zoals in het atrium van het schip waar de constructie de naam ‘Harps’ droeg. Daarnaast waren er een kleine 2000 kunstwerken van diverse artiesten aan boord, vooral geconcentreerd in de drie trappenzones. In de middelste zone was het thema muziek; ik gaf mijn ogen de kost. Bijzonder goed gecureerde hedendaagse kunst op een schip, ik had het niet verwacht. Verder was er trouwens ook een Art Gallery.

Blues, funk, soul, jazz, klassiek, rock

Nog minder had ik verwacht optredens te zien van muzikanten van wereldklasse. De Amerikaanse rederij met Nederlandse roots heeft een exclusieve samenwerking met het Lincoln Center for the Performing Arts uit New York. Op de Nieuw Statendam brengt een door hen geselecteerd ensemble op verschillende tijdstippen kamermuziek van hoog niveau.
Helemaal omvergeblazen werd ik door de B.B. King’s All-Stars. Een 8-koppige band van topniveau bracht funk en soul: wat een stemmen, wat een muzikanten! De dansvloer was bijgevolg nooit leeg en ik zag koppels die fantastisch goed dansten; jong en oud gingen overigens uit de bol. Ik deed mee, wat dacht je?
De Music Walk is de naam van de drie podia die in elkaars verlengde liggen. Het Lincoln Center Stage & B.B. King’s Blues Club, gevolgd door Billboard Onboard en de Rolling Stone Rock Room. Van klassiek tot rock, van Memphis tot New Orleans en zelfs New York en dat allemaal op één schip, de max! Bij Billboard Onboard kunnen de gasten meezingen met de muzikanten en quizvragen oplossen die op schermen verschijnen. Het programma wordt samengesteld in samenwerking met Billboard, de wereldwijde bron van hitlijsten, trends en innovaties op muzikaal vlak, in 1894 ontstaan als maandblad.
De Rolling Stone Rock Room is een samenwerking met het Amerikaanse Rolling Stone Magazine. Hier speelt een 5-koppige live-band dagelijks rock hits.

Optreden BB King's Blues Club
De fantastische B.B. King’s All Stars
Steinway piano

Culinaire verwennerij

Eten aan boord van de Nieuw Statendam doe je in één van de 10 restaurants. Voor mij voldeed het buffetrestaurant Lido Market prima. Gerechten van over de hele wereld, verse smaken en een fantastische service. Ook voor het ontbijt was het aanbod elke dag de moeite waard. Maar voor echte foodies is er meer: een Italiaans restaurant Canaletto, een Japans restaurant met sushi-bar, een grillrestaurant, een visrestaurant Sel de mer en ga zo maar door. Voor deze restaurants worden de gerechten samengesteld door sterrenkoks. Het Aziatische restaurant Tamarind was voor mij persoonlijk het walhalla van de smaakzin. Nog nooit eerder at ik zo lekker.
A la carte ontbijten kan ook, in The Dining Room. Of voor wie het wenst wordt het ontbijt ’s ochtends op de kamer bezorgd. Ik had het geluk om in december nog op het dek te kunnen ontbijten, mét zonnetje en zicht op het zwembad en de Middellandse Zee. Lucky me!

Ontbijt aan het zwembad

Ik had het geluk om in december nog op het dek te kunnen ontbijten, mét zonnetje en zicht op het zwembad en de Middellandse Zee.

activiteiten op het schip

Op de Nieuw Statendam zijn er twee zwembaden: een buitenzwembad met gezellige bar en bubbelbaden en een binnenzwembad. Verder zijn er op het schip ook sportvelden, een looppiste en een fitness. De Greenhouse Spa biedt massages, schoonheidsbehandelingen en diverse saunamogelijkheden aan. Wijnliefhebbers kunnen bij BLEND alles leren over wijn en een eigen blend maken. Ook shoppen is mogelijk maar redelijk prijzig. In het spectaculaire World Stage kunnen de gasten genieten van BBC Earth Experiences. Kooklessen, digitale workshops… you name it. Relaxen in alle rust kan op verschillende plekken. In het Crow’s Nest vind je interactieve schermen met informatie over de vaarroute en de bestemmingen en kun je excursies boeken.

Wij vertrokken door omstandigheden pas op 1 december ’s avonds in Venetië en zagen de stad vol kerstbomen en kerstverlichting sfeervol voorbij glijden. Het geplande bezoek aan Dubrovnik kon bijgevolg niet doorgaan. Wel hadden we een stop in Messina (Sicilië) vooraleer we verder reisden naar de haven van Civitavecchia (Rome) om op 5 december het schip te verlaten.

Zicht op de Nieuw Statendam in Messina
Even klimmen in Messina om dan van op afstand de Nieuw Statendam in de haven te zien liggen. Toch een beetje aan sport gedaan…

Vooroordelen

Ik vond de minicruise fantastisch, al had ik niet de tijd om veel activiteiten uit te proberen. Overdag rusten en naar de eindeloze zee kijken, zwemmen, wat sporten en elke avond lekker eten en muziek; ik zou het niet erg vinden. En na één of twee zeedagen een nieuwe plek bezoeken, bij voorkeur niet via de georganiseerde excursies, maar er zelf op uit trekken…
Dat cruisen saai is spreek ik onverbiddelijk tegen, al kan ik me voorstellen dat avontuurlijke backpackers op een cruiseschip niet op hun plaats zijn. Voor een cruise met Holland America Line moet je – volgens mij –  houden van stijl, rust, cultuur en gastronomie. Ook al is er een Club Hal voor kinderen vanaf drie jaar, met kinderen zou ik zelf niet meteen voor deze rederij kiezen. Persoonlijk vind ik het schip net iets te luxueus en stijlvol hiervoor. Jongvolwassenen, volwassenen en senioren passen hier het best. Kies met kinderen eerder voor een schip met glijbanen en andere zotte dingen, zou ik zeggen. Of ga kamperen…

Dat cruisen saai is spreek ik onverbiddelijk tegen.

Prijzig? Tja. Wat voor de één prijzig is, is voor de ander best een meevaller. Voor een 7-daagse cruise naar Noorwegen in mei betaal je anno 2019 per persoon 1.299 euro in een kajuit met balkon. Dat is inclusief alle maaltijden (voor specialiteitenrestaurants betaal je wel een toeslag), koffie, thee en water in het buffetrestaurant. Havengelden, entertainment, shows en gebruik van de zwembaden zijn inbegrepen. Niet inbegrepen: overige dranken, fooien, excursies, wifi en Spa-behandelingen. Goedkoop is het niet, maar je krijgt wel kwaliteit voor je geld. Wie een beetje uitkijkt, vindt ook promoties natuurlijk.
Een groot voordeel van een cruise: je moet maar één keer met je koffers slepen om daarna heel veel bestemmingen te zien. Daarnaast heb je op één ‘adres’ alles wat je nodig hebt. En dat ‘adres’ reist bovendien met je mee.

Een reden om niet te cruisen

Ben je een avonturier pur sang, heb je een hekel aan luxe of hou je niet van oceanen en zeeën, wel… dan zou ik niet kiezen voor een cruise. Een reden van een hele andere orde is het milieu. Met stookolie als brandstof én door de hoeveelheid verbruikte energie aan boord, zijn cruisevakanties toch wel erg vervuilend. Zeker als je eerst een vlucht neemt om naar de haven van vertrek te reizen en na de cruise om terug huiswaarts te keren. Maar de regels worden strenger en de innovatie staat niet stil. Naast bijvoorbeeld filters op de schoorsteen zijn er nog meer manieren om de uitstoot van schadelijke stoffen in de haven te verminderen, namelijk door walstroom. Via een soort van grote stekker maakt het schip gebruik van een aansluiting op het elektriciteitsnet van de wal. Het voordeel daarvan is dat als de motoren van het cruiseschip stilliggen, het schip nog steeds van energie is voorzien. Maar in heel wat havens is deze walstroom jammer genoeg nog niet beschikbaar…

Cruisevakanties zijn nog steeds erg vervuilend.

In de scheepvaart wordt LNG gezien als de brandstof voor een ‘duurzame’ toekomst. De afkorting staat voor de Engelse term Liquid Natural Gas, vloeibaar aardgas dus. Toch geldt ook voor LNG dat het een fossiele brandstof blijft. Ook al is het schoner dan de ruwe olie waar schepen nu op varen, helemaal groen is het nog niet. In de cruise-industrie wordt er voorzichtig een begin gemaakt met de transitie van stookolie naar vloeibaar aardgas. Dankzij het gebruik van LNG wordt de uitstoot van fijnstof en zwaveloxiden bijna volledig vermeden, de uitstoot van stikstofoxiden en CO₂ wordt verminderd. Maar de ontwikkeling gaat verder. In 2020 zou er een eerste Ecoship rondvaren, de Peace Boat. De CO₂-emissies zullen dan nog eens 40 procent lager zijn doordat zonnepanelen en windschermen energie opwekken, die energie efficiënter wordt gebruikt en het schip een aerodynamische vorm zal hebben.

Bezoek aan de scheepswerf in turku

Van het aangenaam warme Italië naar het koude Finland… In maart 2019 kon ik aanwezig zijn bij het te water laten van ‘s werelds tweede LNG-cruiseschip op de scheepswerf Meyer Turku in Finland. Na de AIDAnova kwam nu ook de Costa Smeralda van Costa Cruises in de vaart.

Even het dok induiken… en de Costa Smeralda van dichtbij bestuderen. In het dok kwamen we via de tunnel die je links op de bovenstaande foto ziet. We reden het dok in met een autobus die maar net in de tunnel paste. De Costa Smeralda is het 2de LNG schip van de wereld.

De sluis is opengedraaid, het droogdok zal nu langzaam vollopen tot het schip uit het dok kan varen. Dit noemt men de tewaterlating van het schip.

Maart 2019: nog behoorlijk bibberen in Finland.

Mijn verblijf in Finland, in Hotel Radison Marina Palace Turku, was helaas te kort om iets te zien van de stad. Toen we er ‘s avonds arriveerden langs het water zag het er ondanks de koude heel gezellig uit. Bruggetjes met verlichting, bootjes met vlaggetjes en kerstlichtjes (ja, nog steeds… in maart), het voelde een beetje als vakantie. Turku ligt aan de rivier de Aura en is een van de grootste steden van Finland. Het is een echte studentenstad. Maar terug naar de beginvraag van mijn blog:

to cruise or not to cruise?

Ja wat mij betreft zeker, maar misschien beter nog enkele jaren wachten om het op een duurzame manier te doen.
Misschien moet ik voorlopig voor een zeilschip kiezen… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like