Er zijn zo van die plekken in je eigen land die je niet zo goed kent. Voor mij is dat in de eerste plaats de provincie Henegouwen. Ik kan het aantal keer dat ik er kwam op één hand tellen (doorrijden niet meegeteld). Mijn peter of ‘parain’ – de man zaliger is al jaren dood – was getrouwd met een Waalse en woonde in Soignies (Zinnik). Heel af en toe moest ik er als kind mee naartoe en hoewel de man in kwestie heel lief was, had ik een hekel aan die bezoekjes naar de grauwe gemeente waar ze een taal spraken die ik niet verstond. Hetzelfde verhaal met de bezoeken aan de bolletjeswolfabriek van Phildar, als ik me niet vergis in Moeskroen. Des visites obligatoires met de familie die nu eenmaal in bolletjes wol deed…
Met mijn kinderen bezocht ik – heel wat jaren later – het dierenpark in Cambron-Casteau, Pairi Daiza. Het park heette toen nog Paradisio en we vonden het alledrie (moeder en 2 zonen) ontzettend leuk. Vooral toen er een doodshoofdaapje op mijn schouder kwam zitten en eens lekker plat op mijn jas poepte. Hilarisch vonden de sloebers dat. Ik vond het minder leuk… Recent nog flirtte ik wel eens met de taalgrens in Ronse en fietste ik even Ellezelles of Vloesberg in, maar that’s it wat betreft Henegouwen. Tijd voor de herontdekking, ik laat me verrassen!
Gezellig Thuin

Het belfort
Ik kies voor een ander deel van Henegouwen en ga naar Thudinie en de streek rond Chimay, in ‘la botte du Hainaut’. Mijn eerste stop is in Thuin, een historische vestingstad ten zuidwesten van Charleroi. De stad is verdeeld in een boven- en benedenstad en heeft een bewogen geschiedenis. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de stadswallen en het belfort, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ook de ‘hangende tuinen’ tegen de zuidelijke omwallingen zijn beroemd. Er zijn ongeveer 200 ommuurde tuintjes aangelegd in terrasbouw. Ze zijn gedeeltelijk bedekt door wijnstokken die een zoete en natuurlijke wijn opleveren, geproduceerd door de distilleerderij van Biercée. Langs geplaveide paadjes loop je een mooi, idyllisch parcours.


De abdij van aulne
Na het gezellige Thuin bezoek ik de indrukwekkende Cisterciënzerabdij van Aulne of tenminste wat ervan overblijft. Het is een absolute must op zo’n 4 km van het centrum van Thuin. Binnen de muren van de ruïnes is het opvallend stil, het moet hier ooit groots geweest zijn. Een prachtig decor voor een historische film waarin ik de hoofdrol speel, natuurlijk! De abdij ligt in de mooie ‘Vallée de la Paix’, een ideale omgeving voor wandelaars. Buiten de muren zijn er heel wat tavernes waar het lokale abdijbier rijkelijk uit de tapkranen stroomt. Maar jammer voor het plezier… ik lust namelijk geen bier.
Fototentoonstelling van Cédric Dermience


De distilleerderij van Biercée
Reden te meer om uit de kijken naar mijn volgende stopplaats: de distilleerderij van Biercée. Hier hoop ik een ander soort vloeistof te proeven, eentje die ik wel lust. Maar nog meer hou ik van het verhaal dat achter het ontstaan van deze goddelijke drankjes zit. En wat een vakmanschap! Tijdens het ruiken aan de verschillende parfumorgeltjes herken ik maar één geur. Flauwe neus, hij laat me hier serieus in de steek. Ik wist het… een goede neus is GROOT, die van mij is klein. Een toekomst als likeurstoker zit er voor mij dus duidelijk niet in. Het verhaal over de distilleerderij en haar producten kun je hier nalezen. Ik proef de godendrank Eau de Villée, het paradepaardje van de distilleerderij, recht uit de diepvriezer. Dat moet zo, kom ik te weten! De beste, verse en onbehandelde citroenen van Murcia eindigen in een fles Eau de Villée, ook dat onthoud ik! En dan is er ook de kersenlikeur Biercée Griotte. Dat laatste is zo’n typisch vrouwenlikeurtje, jammie. Ik krijg het puur voorgeschoteld, maar het kan ook perfect in witte wijn, cava of champagne. Ook dat lijkt mij helemaal ça va!

Ik wist het… een goede neus is GROOT, die van mij is klein. Een toekomst als likeurstoker zit er voor mij dus duidelijk niet in.

Aan het domein van de distilleerderij is er ook een brasserie: ‘La Grange des Légendes’ met een prachtig terras. Op de kaart staan niet alleen de sterkedranken van de distilleerderij, maar ook typisch Belgische gerechten. Ik kijk naar de kaart en besluit: hier kom ik morgen terug. Na deze lange dag wil ik nu eerst naar mijn hotel… het was een warme dag en een verfrissing zal goed doen.


Golden Lakes Hotel
Er wacht mij een mooie verrassing. Ik verblijf in het Golden Lakes Hotel (Best Western Plus), een nieuw viersterrenhotel van ongeveer een jaar oud. Jawadde! A room with a view, dat is wel het minste wat ik kan zeggen. Ik geniet van de zonsondergang op mijn terrasje en bedenk dat ik hier wel een maand wil blijven… Te moe om nog naar een restaurant op zoek te gaan, kies ik na mijn verkwikkende douche voor het terras van ‘Le restaurant bistronomique des lacs de l’eau d’heure’ in het hotel. Een vrolijke, vriendelijke jongeman serveert mij mosseltjes en daarna val ik – niet in zijn armen, maar in mijn bed – in een heerlijke slaap.

a room with a view
Les lacs de l’eau d’heure
De volgende dagen is het programma niet druk. Dat is goed, want ik wil de meren en de omgeving met mijn nieuwe e-bike verkennen. Eerst heb ik wel nog een date met een krokodil. Jawel, je leest het goed! Het amfibievoertuig ‘Le Crocodile Rouge’ is een Canadese bus die ook kan varen. Het (on)ding heeft qua design zijn beste tijd gehad, maar werkt nog prima. En het is leuk, zelfs voor een bijna vijftiger. Eerst rijd je wat rond op het land tot de chauffeur plots bergaf naar het meer rijdt. Een beetje extra gas, wat kriebels in de buik en SPLASH, het water in. Om dan ineens te drijven. Gek. Vooral doen met kinderen of kleinkinderen!
De meren met een gezamenlijke oppervlakte van 6,17 km² vormen het grootste watergebied in België. La Plate Taille is met een oppervlakte van 3,74 km² het grootste meer van het land. De fietstocht rond de meren is gewoonweg prachtig: 40 km puur natuur. Een groot deel van de route gaat over het RAVeL netwerk. Water, wat hou ik van water…
Ik passeer de stuwdam Plate Taille, de grootste van België, met zijn 100 meter hoge panoramatoren, hou een pauze in het dorpje Silenrieux en eet daar een croque op het terras van Restaurant-Brasserie l’Aiglon van de supergezellige chef Agnès. Vlakbij is een grote rommelmarkt, maar ik besluit: rommel heb ik al genoeg en ik ben met de fiets. Ik zet mijn tocht verder en zie voor het eerst in mijn leven een wedstrijd jetski. Cool, zou je met zo’n jetski meteen overweg kunnen, vraag ik me af. Ideaal om te leren op mijn 49ste?
Het gebied van de Lacs de l’Eau d’Heure omvat 5 meren en 5 stuwdammen. Elk meer heeft zo zijn eigen functie gekregen met een ruim aanbod aan activiteiten.
- la Plate Taille: zeilen, surfen, suppen, kajakken, duiken, aquagolf, zipline - meer van Feronval: jetski, wakeboard, flyboard, beachvolley, petanque - meer van de Eau d'Heure: waterski, jetski - meer van Ry Jaune: vissen, tot rust komen - meer van Falemprise: relaxen op het strand, zwemmen, waterfietsen, picknicken
Maar dat is nog niet alles. Je vindt aan de oevers van la Plate Taille ook nog een groot avonturenpark in het bos om van boom tot boom te klimmen, een tropisch aquapark, een wellnesscenter, het luxueuze Golden Lakes Village met villa’s en het hotel waar ik verblijf, een Landal bungalowpark en de waterskibaan met een goedkopere overnachtingsplaats aan het water.
De site van de Lacs de l’Eau d’Heure, met het grootste kunstmatige meer van België, werd aanvankelijk aangelegd om reserves aan drinkwater te hebben en om het kanaal Brussel-Charleroi te bevoorraden. De Europese Unie kende het domein in 2010 het EDEN-label toe (European Destination of Excellence), een erkenning voor de duurzame ontwikkeling van een toeristisch project met ecologisch karakter. De meren en de omgeving groeiden intussen uit tot een toeristische topattractie voor natuurliefhebbers. Het is een echte aanrader, dat klinkt misschien cliché… maar het is hier prachtig. Je vindt hier rust, maar ook alle activiteiten voor jong en oud.

’s Avonds keer ik terug naar de distilleerderij van Biercée. De zon, het prachtige terras en het mooie domein, de ideale setting voor een lekker diner. Uitstekende keuken moet ik zeggen, de bediening kan iets beter, maar ach. ‘Tjek het je niet aan,’ zingt Raymond van het Groenewoud.
CHIMAY EN LE BOIS DU BLAIMONT
Laatste dag, het is bloedheet. Le Bois du Blaimont wacht op mij voor een wandeling, maar ik kies – omdat het zo warm is – voor de fiets. Ik vertrek in Chimay en volg de fietsroute door de natuur, passeer het riviertje de Eau Blanche, rijd langs het mooie dorpje Lompret en het meer van Virelles. Dat laatste is dankzij corona helemaal afgesloten, dus even uitblazen aan het water zit er niet in. Na enkele uren en rood als een tomaat plof ik in Chimay neer op een terras en heb geen puf meer om de stad nog te verkennen. Maar ik wil absoluut nog aan het water zitten.
In het wilde weg zoek ik op de kaart naar een meer dat wel open is en ontdek Val-Joly, juist over de grens in Frankrijk. Ook een heel mooi meer waar het vast en zeker druk is in het weekend, maar lekker niet op maandag. Ik leg me hier in het gras, staar naar de blauwe lucht en het water en ga hier nog iets eten voor ik terug naar huis rijd. Een prachtige zonsondergang betekent het einde van mijn reisje.
PRAKTISCH
Activiteiten en bezoeken
- Stad Thuin, de middeleeuwse stad met haar hangende tuinen
- De majestueuze abdij van Aulne
- De distilleerderij van Biercée
- Les lacs de l’eau d’heure
Verblijf en avondeten
- Golden Lakes Village en Best Western Plus Golden Lakes Hotel
- Le restaurant bistronomique des lacs de l’eau d’heure
- La grange des Légendes
Met dank aan toerisme Wallonië voor de organisatie en het aanbod

Wil je nog lezen over een bestemming in Wallonië? Lees dan ook mijn blogartikel ‘Een jazzy weekend in Dinant en omgeving’
4 comments
Wat een mooie uitstap! Ik onthou hem voor volgende lente/zomer.
Echt de moeite, Myriam!
Alweer leuke ideetjes voor een dagje of weekendje er op uit… Onbekend maakt onbemind, maar Henegouwen is zo dicht bij en blijkbaar een bezoek meer dan waard!
Zeker doen!