Tussen de rivieren Lek en Linge in de regio Utrecht

Zicht op de Lek, weide en schaapjes

Drie dagen naar buurland Nederland? Graag! We houden nu eenmaal van Nederland en de openheid van de bevolking; met het hart op de tong, zo moet het zijn! Bestemming: regio Utrecht, tussen de rivieren de Lek en de Linge. We laten ons verrassen…

IJSSELSTEIN, LEVENDIG EN ROMANTISCH

Na vier uur rijden – door de vele files vanaf Antwerpen – komen we in de late namiddag aan in het historische stadje IJsselstein. Voor de ene een ‘stadje’, voor de andere een echte ‘stad’, de waarheid is iets tussenin. Maar dat het hier levendig en gezellig is, valt meteen op. We lopen wat rond en ontdekken pleintjes, soms verscholen achterin en dan plots… allemaal terrasjes. Leuk! Onze eerste stopplaats is op het terras van Heeren van de Wijn, wijnwinkel en wijnbar. De sfeer zit hier goed, want iedereen begint aan het weekend. Het is ook koopavond en de winkels zijn lekker lang open – leuke winkels trouwens. Ik scoor hier nog twee handtassen met korting en kijk, mijn avond is goed. Maar het beste moet nog komen. We dineren bij Brasserie de Kloostertuin en het driegangenmenu is heerlijk. Een plekje om zeker te onthouden voor al wie IJsselstein bezoekt.

Interieur van Brasserie Kloostertuin
Interieur Brasserie De Kloostertuin, een voormalig klooster uit de 15de eeuw

Later op de avond wandelen we nog wat rond, romantisch met de oranjerode zon, de grachtjes en bootjes. Het is juni en de dagen zijn op hun langst, dat maakt het vakantiegevoel af.

BIKETOUR MET GIDS

De volgende ochtend staat er een fietstocht op het programma, met gids Manon van Biketoursijsseltein. De fietsen bollen in ieder geval goed, dat hadden we niet anders verwacht in Nederland, fietsland. Manon rijdt ruim twee uur met ons rond langs de highlights en stopt voor leuke wetenswaardigheden. Onderweg drinken we een koffie in de binnenstad, in De winkel van tante cake. Dat deze dame kan bakken, is overduidelijk. Zoek je een leuk cadeautje voor in de keuken, dan vind je het hier. Alle mogelijke soorten bloem, meel, graan en bakproducten kun je dan weer kopen in de korenmolen De Windotter.

Onze gids vertelt ook over de geschiedenis van IJsselstein dat ontstond als nederzetting in de buurt van kasteel IJsselstein en in 1279 voor het eerst werd genoemd toen het in het bezit kwam van Gijsbrecht van Amstel. Vandaag is het een vestingstad boordevol monumenten, eigentijdse kunst en moderne architectuur. IJsselstein heeft nog een baron en dat is wellicht een verrassing: het is namelijk Koning Willem-Alexander. Door de ligging aan de rivieren de Lek en de Hollandse IJssel in het midden van het land en op de kruising van wegen, is adellijk Nederland altijd nauw betrokken geweest bij IJsselstein. En dan is er ook nog het verhaal van het beeldje van Onze Lieve Vrouwe van Eiteren, maar dat moet je zelf maar eens ter plekke ontdekken.

VRIJSTAD VIANEN

In Vianen lunchen we bij Mamma Mia, heerlijk aan het water in de Voorstraat. Vervolgens ontmoeten we gids Froukje bij de VVV. Ook zij gidst ons gedurende twee uur rond en vertelt honderduit over het ontstaan van de stad en de soms woelige geschiedenis, van de 14de eeuw, de ‘Grote Geus’ Hendrik van Brederode, de beeldenstorm waaraan Vianen net ontsnapte, de inname door de Spanjaarden, tot de laatste stadsboerderij in het begin van de jaren 1980 waar je tot dan de koeien kon horen loeien. Met ruim 190 rijksmonumenten is Vianen een historische vestingstad en dat is overal te zien. In de binnenstad zijn nog delen van de middeleeuwse verdedigingswerken te bewonderen zoals de stadsgracht en -muren en de Lekpoort. De sfeer in het Vianen van vandaag is gemoedelijk, met veel groen in en rond het stadje.

AAN DE RIVIER DE LEK

Ons volgende adres is de B&B waar we overnachten. De ‘o’s’ blijven niet uit. B&B Plexat in Lexmond ligt heerlijk in het groen, heeft achteraan uitzicht op de Lek en de voorbijvarende schepen. B&B is eigenlijk niet de correcte bewoording, want we hebben een luxueuze chalet met terras en tuin voor onszelf. Na het avondeten in het nabij gelegen dorpje Meerkerk kijken we vanuit de B&B onze ogen uit naar de zon die ondergaat. Het is intussen 23u en nog altijd licht. De bedstee met zicht op het water laat ons in slaap vallen zonder schaapjes te tellen. Nu ja, die schaapjes staan gewoon in de wei naast onze chalet, we hebben ze al bij aankomst kunnen tellen…

De volgende ochtend verrast de gastvrouw ons met een uitgebreid ontbijt, olala. Dit weekend verrijkt ons zeker en vast met een kilo of twee. We zouden hier nog heerlijk kunnen fietsen over de dijk of gaan wandelen in het prachtige natuurgebied Zouweboezem om toch weer wat gewicht te verliezen, maar de tuin met het prachtige uitzicht willen we nog niet achter ons laten en daarom ‘hangen’ we hier gewoon nog wat na te genieten in een ligstoel. Maar als tip voor de lezers: ga hier zeker naartoe en neem je fiets en wandelschoenen mee! Of huur een goede Nederlandse fiets.

LEERDAM, DE GLASSTAD

Leerdam, dat is bekend van de kaas, toch? Leerdammer uit Leerdam. Klopt, maar de stad Leerdam is ook de glasstad van Nederland. Met de komst van de glasfabriek in de 18de eeuw ontstond er een grote glasindustrie en dat zie je overal in de stad aan de vele galerieën, glaswinkels en het glasmuseum. Wij bezochten de Glasblazerij en kregen een demonstratie glasblazen na een heerlijke lunch bij De Houtloods aan de Linge. Als je genoeg tijd hebt, moet je hier zeker ook een sloepje huren of meevaren met een rondvaart. Leerdam is een gezellig plekje maar wij moeten helaas huiswaarts na een fantastisch weekend.

Kaart van de regio

PRAKTISCH

Logies en lekkers
Activiteiten
Meer informatie
  • Drie dagen in deze heerlijke streek is eigenlijk te weinig. Op de website van Visit Utrecht Region kun je meer lezen over de bezienswaardigheden en hotspots van het groene hart van Nederland: https://www.visitutrechtregion.com/nl
Tip
Els en Frans

Voor fietsliefhebbers is een tocht van B&B naar B&B hier een echte aanrader, dwars door het polderlandschap en langs natuurgebieden en rivieren. Tussen de rivieren de Lek en de Linge in de regio Utrecht is het goed vertoeven, zeker als je houdt van water en varen!

Zoek je nog bestemmingen dichtbij met veel groen en water? Lees dan mijn blogartikel Verrassend Henegouwen en ontdek ‘les Lacs de l’Eau d’Heure’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like