Smullen in Canet-en-Roussillon

L’étang de Canet, een lagune

Op amper negen kilometer van Perpignan ligt het Franse Canet-en-Roussillon. Een badplaats grenzend aan de Spaanse Costa Brava met 320 dagen zon per jaar, 9 km aan brede zandstranden en de Pyreneeën als achtergrond. Een mooier alternatief voor de Côte d’Azur of de Provence vind je niet. Extra pluspunt: de gastronomie is pure mediterraanse rock ‘n roll! Uit de zee komen verse vis en zeevruchten terwijl het binnenland voor vlees, fruit en groenten van hoge kwaliteit zorgt. Traditionele smaken smelten samen met moderne technieken, wat resulteert in gerechten die de smaakpapillen verwennen. Smullen dus!

Jachthaven Canet-en-Rousillon

Doordat onze vlucht drie uur vertraging heeft, missen we de eerste avond de veelbelovende catamarantocht op zee, bij zonsondergang. Dat vinden we natuurlijk niet leuk, maar een hotel met een mooie kamer en een balkon met zicht op zee, én aansluitend een hemels diner: het maakt veel goed. We logeren in Best Western Plus Hotel Canet-Plage en eten in Pub del Mar vlak naast het strand, een prachtige zaak met een bohemien interieur en gerechten om je vingers van af te likken. En dat doe ik letterlijk, want heerlijke gamba’s met mes en vork eten is niet aan mij besteed, of er belandt misschien een stuk in het bord van iemand anders. 🙂

L’ÉTANG DE CANET-SAINT NAZAIRE

Even buiten de badplaats vind je L’étang de Canet – Saint Nazaire, een lagune die door een lange schoorwal is afgesloten van de Middellandse Zee.  Het voormalige vissersdorpje is nu een educatief centrum over het leven van de vissers vroeger, flora en fauna. Vandaag zijn de vissers enkel nog in de zomermaanden actief om paling te vissen. De lagune van 500 hectare kent een zeldzaam ecosysteem en er leven 280 tot 300 soorten vogels waaronder de prachtige roze flamingo’s. We kunnen ze spotten met verrekijkers, maar voor een foto zitten ze helaas te ver weg.

Cassous, de kleine Catalaanse bootjes

OMGEVING HAVEN

We zetten onze tocht verder naar de haven van Canet waar je een gezellige lokale markt vindt, een reuzenrad en Oniria, een gebouw van bijna 3.500 m2 met in totaal ruim 1.200.000 liter water in 83 bassins en 660 verschillende soorten vissen, krabben, plankton, kokerwormen en ander vreemd gespuis… Ideaal om kinderen en kleinkinderen een educatief moment te bezorgen, zeker als het regent, wat het hier zelden doet. Maar het is deze zomer bespookt, want overal waar ik kom begint het te regenen. Hier in Canet-en-Roussillon hebben ze in geen maanden een druppel water gezien en nu ik er ben, valt het plots met bakken uit de lucht.

Verder in de haven krijgen we van een passionele liefhebber uitleg over mediterrane en Catalaanse boten en de verschillen tussen beide. Een nogal technische uitleg – in het Frans dan nog – die mijn gedachten doet afdwalen. Ik wil vooral het water op! Waar een wil is, is een weg… en even later mogen wij mee met Fonfon, een echt zeebonk die zo kapitein Jack Sparrow zou kunnen vervangen in Pirates of the Caribbean.

Catalaanse boot

WIJN… EN NOG EENS WIJN

’s Avonds brengen we nog een bezoek aan domein Le Château l’Esparrou waar al 800 jaar wijnstokken worden verbouwd. Het huis Bonfils is al sinds 1870 in familiehanden en heeft verschillende domeinen in de regio, waaronder dus Château l’Esparrou. Languedoc-Roussillon is nu eenmaal dé grootste wijnregio van Frankrijk met in totaal 34 verschillende appéllations. Door de ligging vlakbij de kust en de bergen krijgen de wijngaarden hier de nodige verkoeling en zon.
Het ontvangst is hier ronduit hartelijk en we proeven rode, witte en roséwijnen. Maar ook de hippe Vin Orange kun je hier kopen. Vin Orange is – misschien anders dan je zou vermoeden – een traditie uit Georgië die al 3000 bestaat, maar hier dus werd overgenomen.

Kasteel Le Château l'Esparrou

De avond sluiten we opnieuw af in een restaurant met een groot overdekt terras in bohemien stijl ‘Bistrot le Toit Bleu’ met lekker eten en … goede wijnen. Welkom aan die extra kilo!

Aan goeie restaurants dus geen gebrek in deze stad, zowel de lokale keuken als de echte Catalaanse gerechten passeren de revue. Maar ook op de lokale markt kun je heerlijk verse producten vinden en er wordt zelfs vroeg in de ochtend vers gekookt op de markt, aan te kopen en mee te nemen per kilo! Een leuk restaurantje vlakbij de markt is Le Bouchon Catalan.

Ook de volgende dag smullen we dat het geen naam heeft. ’s Middags is beachbar La Cala aan de beurt, een aanrader! Beach ‘bar’ is misschien niet de juiste naam, want je kunt hier heerlijk tafelen in de nabijheid van de zee. Het decor is smaakvol en origineel met gezellige elementen zoals een antieke piano of de lijst van een oude deur.

L’ARBORETUM DU MAS ROUSSILLON

Rust kun je opzoeken in het arboretum van Mas Roussillon, een domein van 13 hectare aan bomen en planten. Te spotten: een wijngaard met alle druivensoorten uit Languedoc-Roussillon, een olijfboomgaard, reuzenwaterlelies, cactussen en opmerkelijke bomen.

HET OUDE CANET

Enkele kilometers landinwaarts ligt het oude Canet, een gezellig Frans dorpje met een historisch patrimonium en veel Catalaanse invloeden. Hier wandel je door charmante straatjes geflankeerd door oude huizen gebouwd met ‘cayrou’, een rode lokale steen. Je kunt hier ook de gotische Saint-Jacques-kerk, een oude watermolen en de ruïne van het burggravenkasteel uit de 11de eeuw bezoeken met een gids.

En ’s avonds volgt dan de grootste verrassing: het typisch Catalaanse restaurant la Vigatane in het oude dorp Canet. Het restaurant is een schouwspel op zich, met grappige schilderijen, een oud Catalaans speelgoedtreintje dat rondrijdt, beeldjes, affiches, enz. Ik neem wat ze mij aanraden, iets lokaals: Caldosou de paella, een paëlla met pasta in de plaats van met rijst. Natuurlijk voorafgegaan door aperohapjes zoals Pata Negra en brood gedipt in aioli, de boter van de streek. Délicieux. Reserveren is hier noodzakelijk!

TOT SLOT

Het weer zat niet mee tijdens dit korte bezoek aan Canet-en Roussillon, waar de zon nochtans 320 dagen per jaar schijnt. Toch wil ik afsluiten met het volgende: als je van zon, zee en strand houdt in combinatie met mooie natuur en bergen, én gastronomisch wilt verwend worden, dan kan ik een reis hiernaartoe warm aanbevelen!

PRAKTISCH

Lekker eten en wijn proeven
Verblijf
Zien en doen

Meer Franse bestemmingen? Wat denk je van NormandiëBourgogne of de Averyron?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like