Op cruise naar Noorwegen

Spoorlijn Flam - Myrdal

Een cruise naar de Noorse fjorden, het stond al lang op het verlanglijstje. Als je altijd naar het zuiden trekt, komt er zo’n moment dat je eens iets anders wilt. Maar dat niet alleen. Scandinavië heeft een grote aantrekkingskracht. Komt het door de Scandinavische misdaadseries die we verslinden? Of is het vooral de natuur die tot de verbeelding spreekt?

Vertrek met de ‘Rotterdam’ in Rotterdam

We vertrekken – door de aanhoudende droogte – niet in Amsterdam zoals eerst voorzien. “Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de dienstregeling voor de sluizen van Ijmuiden beperkt voor doorvaart van en naar de haven van Amsterdam.” Alternatieve haven: Rotterdam. Yeah, we houden van Rotterdam en treinen naar daar! We varen met de nieuwe aanwinst van Holland America Line, de ‘Rotterdam’, een prachtig en elegant schip en nagenoeg een kloon van de Nieuw Statendam (waarover je hier alles kunt lezen) waarmee ik al eerder reisde. Onze trip begint met zon en een lekker drankje op het achterdek terwijl mensen ons uitwuiven en we Rotterdam zien voorbijglijden. Mooi!

Rotterdam

De rest van de dag zijn we op zee, een uitgelezen kans om het schip te verkennen en een plonsje te maken in het zwembad. En uiteraard: heerlijk te dineren in het Aziatische restaurant Tamarind, onze keuze om het begin van de reis te vieren! Daarna nog wat muziek en dans meepikken in de B.B. King’s Blues Club, gekend voor zijn topmuzikanten. Om dan uitgeteld in slaap te vallen terwijl het schip verder vaart naar het Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen.

Noorse fjorden

Ik wil ’s nachts het schip zien aanmeren in Flåm; gelukkig word ik wakker als het schip manoeuvreert zodat ik op ons terrasje een glimp opvang van de donkere, mysterieuze fjorden. Ik waan me al meteen midden in een moordonderzoek… spannend! ’s Ochtends zien we dan eindelijk de adembenemende natuur. Na een heerlijk ontbijt zijn we er klaar voor, we gaan aan wal in Noorwegen.

Onze eerste activiteit is de Flåmsbana. De spoorweg is een van de steilste trajecten ter wereld en geeft je meteen een indruk van het prachtige landschap. Toch valt de uitstap wat tegen, de trein zit tjokvol en door de vele tunnels en rotsen zien we niet zoveel. Het is ook bewolkt en mistig. De stopplaats bij de waterval Kjosfossen is op zich de moeite, maar de massa toeristen die hier uitstapt om een foto te maken is er te veel aan (wij inclusief uiteraard). En de danseres die hier ‘Huldra’ speelt bij wijze van vakantiejob neem je er dan maar bij. Nb. in sommige verhalen lokt Huldra mannen het bos in om seksuele gemeenschap te hebben. De mannen die haar bevredigen worden beloond, de mannen die dit niet doen worden gedood. In de folklore van Noorwegen lokt de Huldra de mannen naar de onderwereld. Afstand houden dus!

In Vatnahalsen stappen we uit om de typische wafels met zure room en jam te eten (ze waren niet lekker) en zien we wat we eigenlijk beter hadden gedaan, namelijk ziplinen. Voor onze neus: de langste zipline van Scandinavië, 1381 lang, topsnelheid te halen: ca 100km/u. Dedju, verkeerde keuze! Maar niet getreurd, de reis met het schip door de fjorden maakt veel goed. Waar je ook naar buiten kijkt, het is altijd mooi. Mensen zijn er bijna nergens te bespeuren, en heel vreemd… ook de dieren lijken zich te verstoppen in de donkergroene fjorden.

Een andere aanlegplaats is Eidfjord, waar we kiezen voor een wandeling langs de Eio tot aan het Eidfjordvatnet, een groot meer met een strandje. Het is dag 3 en zo’n 20 graden, heerlijk om hier wat te genieten van de mooie natuur in alle stilte.

Weetje: Noorwegen is ruim twaalf keer zo groot als België.  Op die oppervlakte leven maar 5,3 miljoen inwoners. Dat betekent veel ruimte en een allesoverweldigende natuur!

De kust in het zuiden

Evengoed maken we kennis met het zuiden van Noorwegen, een heel andere ervaring. In Lillesand en Kristiansand ontdekken we hoe de Noren hun vakantie spenderen; nog nooit hebben we zoveel bootjes en jachten gezien die kriskras door elkaar hun weg zoeken naar zomerhuisjes op een eilandje of de stad in, om daar een terrasje te doen. Duizenden eilandjes liggen er in de archipel, en het mag gezegd, het is hier prachtig. 25 graden, niet te warm en niet te koud, heerlijk. Hier, in Lillesand, willen we wel eens op vakantie komen. Het is zo’n schattig plekje aan zee met witte huisjes en knusse straatjes en je krijgt er een instant vakantiegevoel.

Na het bezoek aan Lillesand gaan we met de bus naar Kristiansand, zo’n half uurtje rijden. De enthousiaste gids vertelt ons uitgebreid en trots over zijn land én stad. Conclusie: de Noren hebben het goed. Noorwegen is dan ook één van de meest welvarende landen ter wereld. Volgens onze gids heeft zo’n 70% van alle Noren een huis, een vakantiehuisje en een boot (of jacht). Als we in Kristiansand een boottocht maken, kunnen we het met eigen ogen zien. Kristiansand is overigens één van de plaatsen in Noorwegen met het meeste aantal uren zonlicht per jaar. De levendige haven Fiskebrygga met zijn prachtige kanalen is een geliefkoosde plek voor veel locals. Ze komen en gaan met hun bootjes.

Hoofdstad Oslo

Onze laatste stop is Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, omringd door het Oslofjord en gehuld in eclectische architectuur en modern Scandinavisch design. Een kosmopolitisch sfeertje heerst hier en de stad leeft. En ook hier: terrasjes, bootjes, schepen. Wat je in Oslo moet bezoeken? Dat is voor iedereen anders, maar enkele tips zijn het Koninklijk Paleis, het Munch Museum, het nieuwe operagebouw en het Gustav Vigeland-beeldenpark.

Operahuis Oslo
Het Operahuis (Noors: Operahuset i Oslo) is de thuishaven van de Noorse Nationale Opera en Ballet.

Voor- en nadelen van deze cruise

Ga je voor de eerste keer naar Noorwegen, dan is deze cruise ideaal als kennismaking. Je ontdekt waar je het leuk of minder leuk vindt. Doordat je traag reist, geniet je veel van de landschappen. Je meert elke keer ergens anders aan en dus is er veel afwisseling. Op het schip word je werkelijk in de watten gelegd en stressen hoort er niet bij. Eten en drinken doe je vooral aan boord, je hoeft dus niet bang te zijn voor de hoge prijzen in Noorwegen.
Het nadeel is dat je soms te weinig tijd hebt om een plek of stad volledig te beleven. In een stad als Oslo is een dag niet voldoende. Ook mis je het avond- of nachtleven, want dan ben je alweer onderweg met het schip.

Wil je meer weten over cruisen (voor beginners) met Holland America Line, dan verwijs ik je door naar het artikel ‘To cruise or not to cruise’. Zelf ben ik grote fan van de rederij. Tijdens deze cruise gingen we ook naar een presentatie gegeven door de Nederlandse kapitein. Het publiek kon vragen stellen en we kwamen de gekste dingen te weten. Echt leuk!
Als je tijdig boekt, bijvoorbeeld in januari, dan zijn er meestal interessante promoties. Zo hadden wij op deze cruise gratis wifi, gratis drank, een boordtegoed voor diners in specialiteitenrestaurants en een tegoed voor excursies.

praktisch

Rederij
Nuttige websites

Meer lezen over cruisen? Lees dan mijn artikel To cruise or not to cruise?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like