Leven in het buitenland tijdens corona #5

Peak District

In het laatste artikel van deze reeks bezoek ik Kathrine en Jonny in Belper (UK), Maria in Merano (Italië) en Alona in Jeruzalem (Israël). Intussen vindt de exitstrategie in verschillende landen plaats, al is dat niet in hetzelfde tempo…

Kathrine (53)
Nationaliteit – Brits
Beroep – facilitator & coach
Samenwonend met Jonny (52)
Woonplaats – Belper, Derbyshire, UK
Hi, ik ben Kathrine en ik woon samen met Jonny in Belper, Derbyshire. Ik doe freelance werk als facilitator en coach en Jonny werkt in de bibliotheek. Zoals veel mensen zijn we thuis als gevolg van het coronavirus. Aanvankelijk kon ik enkele van mijn opdrachten online laten doorgaan. Het virtueel werken is me beter bevallen dan verwacht, dus misschien is het ook iets voor in de toekomst af en toe. Op dit moment is het rustig qua opdrachten. Jonny neemt ook de tijd om nieuwe vaardigheden te leren die hij in de toekomst op het werk kan gebruiken.
Het moeilijkste is dat je geen tijd kunt doorbrengen met familie en vrienden. Genieten van hun gezelschap, samen iets eten, naar een toneelstuk gaan, tennis, cricket… het zijn dingen die we erg missen. We houden contact via de telefoon en sociale media. De grappige berichten die nu circuleren, helpen ons om de situatie te verwerken. We houden ook Zoom-avonden met vrienden en chatten. Ik probeer mensen die geïsoleerd zijn op te bellen om hen een beetje op te fleuren. Mijn moeder en grootmoeder wonen in de buurt en we leveren spullen af of halen er op via een 'veilige zone' in de garage, en zwaaien dan naar elkaar door de glazen voordeur. Mijn ‘nan’ van 98 doet ook nu nog altijd haar lippenstift aan. :-)
We mogen nu twee keer per dag naar buiten en maken dan een wandeling in de buurt of spelen badminton op de oprit. We werken in de tuin, koken en bakken… dingen waar we normaal geen tijd voor hebben. We delen ook lekkernijen met de buren, telen groenten en fruit en kopen producten van lokale boerderijen en winkels om minder naar de supermarkt te moeten gaan en de lokale gemeenschap te steunen.
Het virus is natuurlijk beangstigend en we hebben verschrikkelijke beelden gezien van over de hele wereld. Onze NHS (National Health Service) en hulpverleners zijn echt geweldig. Mensen brengen enorme offers om anderen te helpen, zelfs als er een gebrek is aan beschermende kledij. We kennen mensen die de dood al in de ogen keken, of effectief overleden zijn. We moeten ons op een wat onnatuurlijke manier gedragen: net op afstand blijven terwijl we als mens graag dicht bij elkaar zijn. Tot dusver hebben we zelf nog geen symptomen, maar het is waarschijnlijk een kwestie van tijd, tenzij we veel geluk hebben.

Groot-Brittannië is nog maar pas begonnen aan de exitstrategie. We weten allemaal dat onze gezondheidszorg kwetsbaar is en dus zullen we al het mogelijke doen om sterfgevallen en lijden te verminderen. We zijn ook bereid om de manier waarop we leven diepgaand te veranderen om het leven en de planeet te beschermen, ook al zal dat niet eenvoudig zijn.
Reistips van Kathrine: we hopen dat je op een dag veilig Derbyshire kunt bezoeken om zelf de steden en het prachtige landschap te zien. Het Peak District is het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn veel kalksteenontsluitingen, golvende hellingen en rivieren met helder stromend water. Met meer dan 5000 kilometer aan wandelpaden is het een van de beste plekken in het land om te wandelen en als je houdt van rotsklimmen, fietsen en kanoën, kun je hier ook volop aan je trekken komen. Liefhebbers van tuinen en geschiedenis mogen Chatsworth House en Haddon Hall niet missen, en zoetekauwen zullen dol zijn op de beroemde Bakewellpudding in Bakewell.
Belper, waar wij wonen, is de thuisbasis van Strutt's North Mill, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, een van de eerste waterkrachtcentrales voor textielproductie. De plaats is ook erkend als de geboorteplaats van de moderne fabriek en het bouwen met een vuurvast ijzeren frame, de basis voor de latere wolkenkrabbers. Tegenwoordig is het een aantrekkelijke en bloeiende stad met een levendige gemeenschap, driemaal de trotse winnaar van de Great British High Street Award. Als je meer wilt weten, bezoek dan de website Visit Peak District. 

Maria (60+)
Nationaliteit – Italiaans
Beroep – huisvrouw
Woonplaats – Merano, Zuid-Tirol, Italië
Mijn naam is Maria en ik woon in Merano (Meran), Zuid-Tirol. Merano ligt niet zo ver van Bolzano (Bozen), de hoofdstad en grootste stad van de Italiaanse autonome provincie Zuid-Tirol. Op dit moment ben ik huisvrouw en dus heeft de pandemie mijn dagen niet zo heel erg veranderd. Natuurlijk leken ze veel trager te gaan omdat we thuis moesten blijven. Gelukkig is het lente en woon ik op het platteland. We hebben een lang pad rond het domein en elke dag ging in bij zonsopgang joggen, alleen in de natuur. Ik leerde me concentreren op één ding en daarin al mijn energie te stoppen. Ik probeerde ook niet te denken aan ziek worden. De ziekte maakt mensen angstig en angst maakt je ook ziek. Ik heb veel boeken gelezen de voorbije periode, lezen is voor mij de beste manier om te ontspannen. Eigenlijk begon ik wel te wennen aan die dagen van nietsdoen. Je maakt er het beste van, plant je dag en probeert ontspannende dingen te doen. 
Intussen zijn we vrij om met de auto te reizen, maar alleen in onze regio. We mogen weer familie bezoeken. Pas nog heb ik mijn dochter Lara en de kinderen bezocht aan het Gardameer. Natuurlijk moeten we de hele tijd mondmaskers dragen als we weg zijn, maar dat is nu ook weer geen heel
Maria en haar dochter
groot probleem. Langzaamaan gaan de cafés, hotels, kappers … terug open.
We zijn hier in Italië natuurlijk bezorgd over heden en toekomst, maar de zon schijnt voor iedereen… en ik ben positief ingesteld. De pijn van het leven wegnemen is niet zomaar mogelijk, het maakt er deel van uit. Maar het is wel nodig om verder te gaan met ons leven, met essentiële zaken. Af en toe zullen we een compromis moeten sluiten, maar we hoeven onze gewoonten niet helemaal te veranderen. Ik ben erg gelovig en dat heeft me ook geholpen om niet bang te zijn voor het virus. Tot nu toe ben ik niet ziek geworden, maar ik hoop wel dat ik al antilichamen heb. Ik voel me in deze periode ook sterk verbonden met de mensheid.
Merano en omgeving in Zuid-Tirol: De omgeving van Merano is een van de meest afwisselende regio’s in het hele Alpengebied. Het klimaat is er mild doordat de bergen van het Natuurpark Texelgruppe - met zijn meer dan 3000 meter hoogte – het dal beschermen. Terwijl Merano al vroeg in de lente in bloei staat, liggen andere valleien nog onder een dikke laag sneeuw. In de kuurstad Merano voel je al snel een zuiderse sfeer, de stad is elegant en kent een culturele diversiteit. Reizend door de regio ontdek je wijngaarden, palmen en alpenroosjes, boomgaarden, traditionele bergboerderijen en moderne architectuur.
Informatie over Zuid-Tirol vind je op de website www.suedtirol.info

Alona (53)
Nationaliteit – Israëlisch
Beroep – Stadsingenieur
Woonplaats – Jeruzalem, Israël
Mijn naam is Alona, ik woon samen met mijn dochter - die student architectuur is aan de Bezalel Academy of Arts and Design - in Jeruzalem. Sinds de uitbraak van corona had ik plots veel vrije tijd en kon ik dingen doen waar ik vroeger nooit tijd voor had. Zo ben ik olieverfschilderijen beginnen te maken en tassen beginnen te naaien. Ik kookte ’s avonds voor mijn dochter en dan keken we daarna samen naar tv-progamma’s.
Ik wandelde ook meer dan voorheen, maar vooral rond het huis omdat we niet verder mochten dan een straal van 500 meter.
Bang ben ik eigenlijk niet, maar ik hou me wel aan de nodige maatregelen zoals regelmatig handen wassen, een mondmasker dragen en ook rubberen handschoenen. Tot nu toe heb ik het virus niet gehad en ondervond ik ook geen problemen, behalve dan het feit dat mijn zoon mij niet kon bezoeken. Intussen zijn de meeste winkelcentra weer geopend en ben ik opnieuw aan het werk.
Het aantal mensen met het coronavirus vermindert nu drastisch in Israël. Het ministerie van Volksgezondheid en de regering hebben geweldig werk geleverd door het land af te sluiten en de burgers al heel vroeg instructies te geven.
Het is nu 37 graden buiten. Ik ben geen dokter, maar ik weet zeker dat je in deze hitte echt niet ziek wil worden. Israëli's zijn zeer verantwoordelijke mensen, we dragen maskers en respecteren elkaars gezondheid, dus we houden afstand en schudden nog geen handen. In het algemeen zeg ik: blijf positief, negeer de maatregelen niet en was je handen. Ik wens iedereen een goede gezondheid!
Jeruzalem in een notendop: Een bijzondere stad is Jeruzalem, één die bij ontzettend veel mensen een unieke indruk achterlaat. Ze wordt zowel door joden, christenen en moslims gezien als een heilige stad. De oude stad van Jeruzalem en haar stadsmuren staan sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied omvat meer dan 220 historische monumenten. Jeruzalem, met een geschiedenis om ‘u’ tegen te zeggen, voelt op veel plekken - buiten het oude centrum - als Europees aan. Wil je een reis plannen naar Jeruzalem, dan vind je informatie op volgende sites:
- www.toverofdavid.org
- www.jerusalem.com

Meer lezen over Zuid-Tirol? Ik bezocht Zuid-Tirol in de winter, dat kun je hier lezen.
Meer lezen over het leven tijdens de wereldwijde coronacrisis? Lees dan deel 1, 2, 3 of 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like