Leven in het buitenland tijdens corona #3

Hoe is het leven in andere landen in dit coronatijdperk? In deel 3 van deze reeks neem ik je mee naar Noe in Brooklyn, Patrick in Kampala en Eva en Rolf in Trollhättan.

Noe: Ik ben geboren in Syracuse, Upstate New York in 1974 en woon nu met mijn man in Fort Greene, Brooklyn. Mijn beroep is filmmaker; ik werk voor een educatieve stichting zonder winstoogmerk. Tijdens de lockdownperiode kan ik thuis werken en die overgang was relatief gemakkelijk. Ik vind het trouwens leuk om meer tijd in mijn studio door te brengen. Wat ik mis zijn de lange wandelingen en door de stad pendelen. Nu wandel ik maar kleine stukjes door Fort Greene Park en hou afstand van andere mensen. Mijn fiets is intussen gerepareerd, en het is wel leuk om door de stad te rijden zonder al dat verkeer en de drukte. Maar het levendige, culturele leven van New York City mis ik enorm en ik kijk ernaar uit om binnenkort weer concerten en tentoonstellingen bij te wonen. Gelukkig speelt mijn man thuis piano en soms nodigen we anderen uit om mee te genieten van een virtueel concert. Mijn lessen flamencodans en zang zet ik nu online verder. Ik lees ook veel meer en kijk films.
Noe Kidder (46)
Nationaliteit – Amerikaans
Beroep – filmmaker
Gehuwd met Mark
Woonplaats – Brooklyn, New York, USA
Wens van Noe voor de toekomst: als het toerisme terug op gang komt, dan hoop ik dat de bezoekers van New York City begrip zullen hebben voor het trauma dat de bewoners hebben meegemaakt. Tot nu toe hebben we in onze stad meer dan 15.000 levens verloren aan het coronavirus. Ik verwacht een intense rouwperiode. Ik hoop dat we, als we uit ons isolement komen, meer waardering voor elkaar zullen hebben en ook voorzichtiger zullen omgaan met elkaar. De mensen die we verloren zijn, mogen niet zomaar vergeten worden en ook de inzet van iedereen in de frontlinie in het gevecht tegen corona mogen we niet vergeten.
New York is een prachtige stad die zoveel te bieden heeft. We delen onze stad maar al te graag met de wereld, maar koesteren ook wat anderen die New York bezoeken ons geven. Ik hoop nu vooral op een snelle genezing en herstel voor iedereen in deze wereld.

Patrick: Wij wonen sinds 2004 in Oeganda. Ik ben mijn vrouw (bio-ingenieur) naar Afrika gevolgd omdat zij daar met haar studies tropische landbouw meer kansen op een job in een tropische setting had. Mijn backpackershotel en autocarbedrijf in België heb ik toen stopgezet. Reizen deed ik al heel veel en dus was de stap om naar het buitenland te verhuizen niet zo groot, al was Afrika niet meteen mijn geliefkoosde bestemming. Mijn vrouw is nu in dienst bij GIZ (Duitse ontwikkelingssamenwerking) en mijn professionele leven kreeg een nieuwe wending: ik begon een bedrijf in mediafaciliteiten. We verhuren materiaal en verlenen technische bijstand voor film, televisie en andere mediatoepassingen. De bouw van onze eerste filmstudio is bijna voltooid.
Het leven is hier tijdens de lockdown behoorlijk comfortabel, vooral omdat het sociale leven in Afrika niet echt stilvalt. Het openbaar vervoer, de matatu’s (kleine busjes) en de boda boda’s (bromfietstaxi’s) zijn verboden. Wel toegelaten zijn transportvoertuigen, auto’s met een speciale toelating, bromfietsen zonder passagier en fietsen. De scholen zijn dicht en de internationale scholen geven les via e-learning. Ook de winkels zijn dicht, uitgezonderd winkels die levensmiddelen verkopen. 
Patrick Verstraete (63)
Nationaliteit – Belg
Beroep – Mediafaciliteiten
Gehuwd met Hilde De Beule (55)
Dochter Noelina (13)
Woonplaats - Kampala, Oeganda
Bouwwerkzaamheden gaan verder, maar de bouwvakkers slapen op de werf omdat er amper transport is. Bij elkaar op bezoek gaan is toegestaan, grote bijeenkomsten zijn uiteraard verboden. Er is een avondklok van 19u tot 6u30 en dus blijven we vaak bij elkaar slapen als we ergens op bezoek zijn. De meeste (expat)huizen zijn behoorlijk ruim en hebben allemaal gastenkamers. Ook de tuinen zijn groot en het milde klimaat (gemiddeld tussen 24 en 29 graden) maakt het buitenleven aangenaam. We zijn ook behoorlijk sportief en doen elke dag aan sport: zwemmen, fietsen en yoga. Ik doe via Zoom ook mee met de online meditatiesessies van Tom Hannes. Tijdens de lockdown is op straat wandelen eigenlijk verboden, maar daar houden Afrikanen zich niet aan.
De mensen leven hier op straat en dat heeft het virus niet kunnen veranderen. Naar Afrikaanse gewoonte gaan ze hier ‘creatief’ om met de regels, ze lappen er met andere woorden gewoon hun laars aan. Ondanks dat alles zijn er nog niet veel mensen besmet en is er (officieel) ook nog niemand overleden aan corona. Daarentegen sterven er veel mensen aan malaria, hiv en tbc, maar dat zijn we hier gewoon. In januari hadden we twee sterfgevallen onder ons personeel: de vrouw van onze ‘watchman’ (38) en de dochter van onze tuinman (11). Het verwondert me hoe anders de mensen hier omgaan met de dood; het hoort er gewoon bij.
Door de moeilijkheden met (vlieg)reizen zullen we waarschijnlijk van onze jaarlijkse zomervakantie in België moeten afzien. We gaan dan misschien wat reizen in Oeganda en gebruikmaken van de toeristische infrastructuur hier. Op die manier kunnen we de lokale bevolking steunen, want toerisme is een van de belangrijkste inkomensbronnen.

Tips van Patrick: Oeganda wordt ook wel de parel van Afrika genoemd en is die naam zeker waard. Op vlak van natuur vind je hier ongeveer alles wat Afrika te bieden heeft: savanne, tropisch regenwoud, besneeuwde bergtoppen op de grens met Congo, kratermeren en het Victoriameer, het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. De biodiversiteit is hier behoorlijk groot en het klimaat kan niet beter. Er zijn prachtige nationale parken waar je in lodges kunt verblijven. In het zuidwesten heb je de tropische regenwouden met de bekende silverback gorilla’s, in het noorden de savanne met de ‘big 5’ en centraal gelegen de Grote Meren.

Eva Bondesson (61)
Nationaliteit – Zweeds
Beroep – Leerkracht
Gehuwd met Rolf (66)
Woonplaats – Trolhättan, Zweden
Eva: Mijn naam is Eva Bondesson en ik woon samen met mijn man Rolf in Trollhättan. We leven in een appartement in het centrum van onze stad. Rolf is sinds anderhalf jaar met pensioen maar ik werk nog steeds, al is het niet fulltime. Gezien de scholen in Zweden gewoon geopend zijn, werk ik zoals anders drie dagen per week. Ik geef les aan kinderen van 7 tot 9 jaar oud en op onze school zitten leerlingen van 6 tot 16 jaar. We merken niet zo heel veel van de situatie. Er zijn niet zo veel afwezigen, niet bij de leerlingen en niet bij de leerkrachten. We hebben wel wat veranderingen aangebracht, zo eten een aantal klasgroepen nu in hun klaslokalen, om de drukte in de eetzaal te verminderen. Buiten sporten doen de kinderen nu zonder speciale sportkledij zodat ze zich niet samen in kleedcabines moeten omkleden.
Rolf en ik brengen onze vrije tijd door met wandelen, maar we zien ook wat vrienden buiten en in de kroeg. Dan houden we afstand en we wassen onze handen meer dan normaal… met droge handen tot gevolg. Alle georganiseerde activiteiten zijn geannuleerd en we deden er wel enkele. We gingen naar een filmclub, volgden lessen Frans, gingen naar lezingen over geschiedenis en deden mee aan quizavonden. Bang zijn we niet, wel voorzichtig. Tot dusver
voelen we ons prima, behalve als we
Copyright – Visit Trollhättan Vänersborg
last hebben van de symptomen van allergie. Dan denken we: is dit nu het begin van corona?
Zweden is niet in lockdown gegaan en dus is er geen exitstrategie. Maar toch is het leven hier nu niet normaal, ook al zijn winkels, restaurants en cafés open. Er gaan veel minder mensen naar buiten en veel bedrijven lijden daaronder. Heel wat mensen werken nu thuis, maar wij, leerkrachten, dus niet.
Weetje: Trollhättan is onder andere bekend om zijn filmstudio's (Trollywood), watervallen, sluizen en auto- en vliegtuigindustrie. De naam ‘Trollhättan’ komt uit folkloristische verhalen. Mensen geloofden dat er reuzentrollen leefden in de rivier Göta älv en dat de eilanden in de rivier de hoeden (hättor) van de trollen waren. Vandaar ontstond dus de naam Trollhättan. Trolhättan ligt in het zuiden van Zweden, zo’n 70 kilometer boven Gotenburg.

Meer informatie over deze bestemming: www.visittv.se.
Copyright – Visit Trollhättan Vänersborg

Meer lezen over het leven in het buitenland tijdens corona? Lees dan deel 1 en deel 2 van deze reeks.

2 comments
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like