Leven in het buitenland tijdens corona #1

Tafelberg

Hoe is het leven in andere landen in dit coronatijdperk? Ik vroeg het me af. Nu we niet kunnen reizen, doen we dat toch gewoon virtueel. Reis even mee en leer de mensen kennen die achter deze deuren wonen… Deel 1.

Iris: Ik ben leerkracht in de basisschool (Grundschule). Nu de scholen gesloten zijn, bieden we noodopvang voor kinderen van ouders die een hulpverlenend beroep hebben. De schoolleiding organiseert de opvang dagelijks van 8 tot 16 uur, ook tijdens de vakanties. Dagelijks geef ik via e-mail of het digitale platform van de school werkopdrachten aan mijn leerlingen. We regelen ook één keer per week een ophaalmoment voor extra materiaal op school. Nu de alledaagse structuur ontbreekt, is het belangrijk om zelf toch een structuur aan te houden.
's Ochtends doe ik de opdrachten voor school. Daarna doe ik veel aan sport: fietsen, inlineskaten, joggen en wandelen. 
Iris Hartmann (48)
Nationaliteit - Duits
Beroep - leerkracht
Gehuwd met Andi
Woonplaats - Trier (Duitsland)
Als culturele tegenhanger lees ik veel en ben ik begonnen een boek te schrijven. Dat gaat over mijn sabbatjaar, de ervaringen, de reizen die ik gemaakt heb. Zonder coronaperiode zou ik er zeker nooit toe gekomen zijn.
Natuurlijk sport ik ongeveer twee keer zoveel als normaal. In normale omstandigheden doe ik drie à vier keer sport per week, nu elke dag. Ik doe aan sport in mijn directe omgeving: altijd langs de prachtige Moezel.

Tips van Iris voor bezoekers nà corona: alle fietspaden langs de Moezel en Saar zijn erg mooi. Je kunt kilometers rijden en het schilderachtige landschap bewonderen. Trier, Saarburg en de wijngaarden van Schweich zijn bijzonder mooie bestemmingen. En er zijn ook geweldige ijssalons, cafés en restaurants op alle locaties!

Carine: Sinds ik mijn huidige echtgenoot leerde kennen is de wereld mijn thuis. In 2007 verhuisde ik naar Peter die toen in Malawi woonde. Nadien leefden we ook in Valencia, Zuid-Afrika en momenteel in Centraal Portugal. Samen exploreren we nieuwe culturen en houden van uitdagingen, ons leven is een reis. Bij elke verhuis nemen we onze trailer met rooftent mee. Ons huis op wielen brengt ons steeds weer op plekken ver weg van de bewoonde beschaving.
Als artiest creëer ik schilderijen en pentekeningen. Ik maak sculpturen en schrijf kinderboeken. Peter ontwerpt juwelen, en ieder stuk hout of metaal dat hij vindt, krijgt een nieuwe gedaante als gebruiksvoorwerp of sierobject. Samen zijn we creatief in elke situatie, iedere omgeving en nieuwe leefomstandigheden. We houden van de natuur, maken bergtochten waarbij we liefst de onbekende paadjes bewandelen. Bergen en zee zijn twee uitersten waar we zielsveel van houden. Sporten zoals bodyboarden, mountainbiken, golfen en yoga houden ons jong.
Carine Aerts (58)
Nationaliteit - Belg
Beroep: kunstenares & globetrotter
Gehuwd met Peter
Woonplaats - Caregal Do Sal (Portugal)
Momenteel ervaren we het buitenleven in een typisch Portugees dorp, Caregal Do Sal. Corona of niet, onze creatieve activiteiten houden ons actief bezig. Ook hebben we een groentetuin aangelegd en proberen stekken te laten groeien op fruitbomen zoals olijven, sinaasappels, citroenen en kiwi. Vervelen doen we ons niet, we experimenteren en proberen nieuwe dingen uit (zuurdesemstarter maken, eigen bier brouwen, brandnetels fermenteren om insecten te verdrijven, enz.) Ondertussen oefenen we lustig verder om de Portugese taal onder de knie te krijgen.
Onze sportactiviteiten zijn momenteel beperkter, toch wandelen we dagelijks onze kilometers door de bossen en tussen de velden in de omgeving van ons huis. Een tocht met de MTB kan hier gelukkig nog. We rijden via zandwegen tot bij de rivier en volgen de trail langs het water, een heerlijke rit zonder ook maar één mens tegen te komen.
Na de inspannende klim omhoog, genieten we thuis van onze tuindouche onder de appelsienenboom, het meest recente project van mijn Man-Gyver. De zelfgebouwde rocket-kachel van recyclagematerialen warmt het water uit onze regenput. Handig meegenomen is de multifunctionele bovenkant, te gebruiken als oven, BBQ en gril.
Tips van Carine: 
Voor echte globetrotters is het gebied waar wij wonen prachtig. De Serra Da Estrela en de Caramulo, twee prachtige bergketens in de buurt, nodigen uit voor urenlang wandelplezier met adembenemende uitzichten. De zee ligt wat verder weg maar de praias fluviais (rivierstrandjes) zijn een zalige plek om te zwemmen en te genieten van de stilte in de natuur. Een gouden tip is het aanleren van de noodzakelijke Portugese woorden, want de bevolking hier spreekt enkel hun eigen taaltje.
Viva sua vida, viva agora ! Bem vindo a Portugal.

Ann: Sinds 1997 wonen wij in Kaapstad. We zijn de trotse eigenaars van De Tafelberg Guesthouse gelegen op de flanken van de Tafelberg. Onze dagelijkse taak is om onze buitenlandse gasten het zo aangenaam mogelijk te maken en hun een beetje raad te geven om Kaapstad en omgeving te ontdekken. Dat doen we nu al 20 jaar en elke dag met veel plezier.
Sinds maart 2020 is ons gastenhuis gesloten. De lockdown volgde hier een week na de sluiting. Aangezien het gastenhuis gesloten is, zit ons normale werk er voorlopig op. Al de boekings voor de komende maanden werden geannuleerd en zoals het er nu uitziet weten we helemaal niet
Ann en Kris Van Cappellen
Nationaliteit – Belg
Beroep: Uitbaters Guesthouse
Gehuwd
Woonplaats – Kaapstad (Zuid-Afrika)
wanneer we terug kunnen opstarten. De maatregelen tijdens de lockdown zijn hier erg streng. We mogen helemaal niet buiten komen, ook niet om te sporten of te wandelen. Zelfs met de hond mag je niet naar buiten. Alleen naar de winkel gaan voor essentiële dingen is toegestaan. Overal zijn er road blocks om te controleren of er geen overtredingen gebeuren. Er is zelfs een verbod op alcohol en sigaretten, dat om sociale bijeenkomsten en problemen te vermijden.
Gezien we nu niet mogen buiten komen, wordt er helemaal niet gewandeld of gefietst. We proberen hier thuis wat in beweging te blijven en hebben een hometrainer die ons wat in conditie houdt. Dit is wel een ideale periode om wat werkjes uit te voeren in het gastenhuis. Kris kan zijn dagen daarmee heel goed vullen.

En na corona? We kunnen echt niet wachten om onze eerste toeristen te verwelkomen na deze vreemde periode en zullen hen – zoals altijd – bijstaan om hun reis zo goed mogelijk te laten verlopen. Uiteraard nemen we ook de voorzorgen die de regering ons zal opleggen.

Meer lezen over leven in het buitenland tijdens corona? Lees dan deel 2 van deze reeks over Bangkok, Sydney en Taroudant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like