Koksijde-Oostduinkerke, dichtbij en lekker!

Ten Bogaerde

Het moet niet altijd ver zijn om je te amuseren, om te ontdekken of te genieten. Een dooddoener? Nee hoor. We gingen enkele dagen op stap aan de kust en ontdekten meer én anders dan je zou verwachten, maar lieten vooral onze smaakpapillen werken.

Restaurant De Hoeve

We halen onze fietsen uit de auto en trappen meteen naar de eerste halte: Restaurant De Hoeve in Oostduinkerke. Chef Peter en gastvrouw Tamara baten er een pittoreske en gerenoveerde hoeve uit. We hebben geluk, de zon is na heel wat regen de voorbije dagen eindelijk van de partij. We willen dan ook liefst in de tuin zitten, een oase van rust en natuur. In de keuken ligt de lat hoog en verse en seizoensgebonden producten zijn dan ook een must. Een aanrader voor een lunch of diner. De noordzeegarnalen zijn alvast van de partij en lachen ons toe vanuit ons bord.

Bezoekerscentrum De Doornpanne

Afspraak met onze gids om 14u voor een leerrijke wandeling die drie uur duurt. We krijgen een mix van natuur en geschiedenis voorgeschoteld in het natuurgebied van de Doornpanne en de Schipgatduinen én op het strand. De Doornpanne is naast een natuurgebied ook een waterwinningsgebied. We passeren o.a. De Hoge Blekker, de hoogste duin van de kust en nemen een kijkje in het Duinenhuis middenin de Schipgatduinen, een natuureducatief centrum waar je meer te weten komt over alles wat de kust te bieden heeft.

We volgen nog een rondleiding in het pompstation van het waterwinningsgebied. Hier krijgen we een korte schets van de evolutie van de waterwinning doorheen de geschiedenis van Aquaduin en uitleg over de grondwaterwinning in de duinen door het hergebruik van gerecycleerd afvalwater in functie van de verdere productie van het drinkwater. We ontdekken de geheimen van de werking van het pompstation en het distributienet. Educatief en eens wat anders!

Op het strand zien we de garnaalvissers aan het werk.

Restaurant De Huifkar

Premium rum proeven

Tijd voor onze smaakpapillen. We zoeken restaurant De Huifkar waarbij we meteen aan een landelijke herberg denken. Maar niets is minder waar, het restaurant ligt aan de Koninklijke Baan in Koksijde, oogt modern en zit afgeladen vol. Wat meteen opvalt: de kreeften zwaaien hier de plak. Betaalbare gastronomie, dat bieden chef Ronny en gastvrouw Ann, en daar zijn ze goed in geslaagd. Absolute culinaire topper van het huis is de kreeft met citroenboter, die wil ik dan ook proeven. Aan de overzijde van mijn bubbel komt er gepocheerde kabeljauw op Koksijdse wijze op tafel. Maar eerst aperitieven we en proeven de premium rum ‘De Huifkar’ met gember en feever tree tonic. Lekker! Een geslaagde avond met heerlijk eten en aangepaste wijnen, meer hebben we niet nodig.

B&B De Engelenweg

Slapen, maar ook heerlijk ontbijten doen we in deze B&B in Wulpen, een deelgemeente van Koksijde, op fietsafstand van het strand van Oostduinkerke, het historisch centrum van Veurne en de Ijzermonding in Nieuwpoort. Het ontbijt is erg volledig, met vers brood en pistoletjes, verschillende soorten kaas, jam, hesp, fruit, yoghurt, muesli en een eitje naar wens. En zo te zien komt er veel uit de eigen moestuin! Die smaakpapillen weer blij.


Brasserie en restaurant Golf Hof ter Hille

Na een stevige wandeling in de Noordduinen is het tijd voor – alweer – een lunch in Brasserie Golf ter Hille. Een mooie zaak, niet alleen voor golfers maar ook voor gewone bezoekers zoals wij. Het domein herbergt naast de golfbaan een bar/brasserie, een restaurant, verschillende zonneterrassen, een polyvalente feestzaal en zelfs een winkeltje met golfspullen. Eentje om terug naartoe te komen als de zon schijnt om eens lekker te terrassen of wie weet een golfstick uit te proberen.

Abdijsite Ten Duinen

In en rond de abdijsite van Ten Duinen is er altijd wat te doen, zowel voor jong als oud. Wij gingen naar een van de optredens die altijd in de zomer plaatsvinden in de schaduw van het abdijpark. Tuur Florizoone en Didier Laloy gaven op deze avond het beste van zichzelf op chromatische en diatonische accordeon.

De site van Kunstencentrum Ten Bogaerde

Voor wie wil genieten van een heerlijk lokaal gebrouwen biertje en passende tapas, is er de brouwerij Sint-Idesbald die zich bevindt in de oude varkensstallen van de abdijhoeve Ten Bogaerde. Buiten zit je op een prachtig terras met zicht op de polders en binnen zie je de brouwinstallatie. Een tof adresje ook om ’s avonds te zitten (wat wij deden) want de site is ook dan indrukwekkend mooi. Wie culinair nog meer wil genieten wandelt gewoon naar de overzijde van de site, daar is restaurant Mondieu van chef Iain Wittevrongel en gastvrouw An Tailleu. Een prima hedendaagse keuken in een verzorgd interieur, met een gezellig terras en een eigen moestuin. De cultuurliefhebbers kunnen op de site ook een bezoek brengen aan het Kunstencentrum Ten Bogaerde met o.a. een permanente tentoonsteling van het werk van George Grard. Maar ook buiten, in de stilte en de rust van de middeleeuwse tuin, staan negen monumentale beelden van George Grard opgesteld.

Koksijde-Oostduinkerke, u heeft onze smaakpapillen lekker verwend, waarvoor dank.

Praktisch

www.visitkoksijde.be

Eten en drinken
Logeren
Activiteiten

Wil je lezen hoe ik op stap ging in de Noordduinen om vogels te spotten? Of wil je meer weten over verrekijkers? Lees dan mijn artikel 50 en leren vogelen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like