Een jazzy weekend in Dinant en omgeving

Gekleurde saxofoons in Dinant
Foto Joseph Meyns

Het zijn de leukste weekends: op stap met enkele vrienden zonder een echt plan. Gewoonweg genieten en veel lachen. Deze keer hadden we echter wel een activiteit gepland: we gingen naar Dinant Jazz. Hoe kan het ook anders, jazzliefhebbers als we zijn. Maar we ontdekten ook mooie plekjes en leerden dat de Condroz eigenlijk niet gelijk is aan de Ardennen.

Sax in the city

Dinant, de stad die langs beide kanten van de Maas ligt, is uiteraard bekend om de Citadel. Wie heeft als kind tijdens een schoolreis of familie-uitstap niet het kabelbaantje of de vele trappen gebruikt om de citadel op de rots te bezichtigen? Wij wilden dit in ieder geval niet overdoen en kozen voor een terrasje langs de Maas en wat kuieren in de stad. Je kunt dan ook niet naast de vele saxofoons kijken die overal in de stad opduiken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, die in 1814 in Dinant geboren werd. Sinds 2010 staat Dinant in het teken van de expo Art on Sax en werden er 28 reuzensaxofoons her en der in de stad gezet. Enkele daarvan staan kleurrijk te pronken op de Charles de Gaulle-Brug over de Maas. In de Rue Adolphe Sax bezochten we het geboortehuis van mijnheer Sax, dat nu een exporuimte is gewijd aan de saxofoon en zijn uitvinder. Voor het huis zie je een standbeeld van Sax, zittend op een bankje met – uiteraard – een saxofoon. Wij zagen slechts een deel van het muzikale parcours maar er is meer, zoals het Huis van de Patafonie en het parcours van Anamorfosen.

Dat er in Dinant zoveel leuke winkeltjes zijn, wist ik niet. Eén daarvan is La Crécelle, in een voormalige apotheek. In dit huis met een ziel vind je decoratieartikelen, verlichting, keramiek, modeaccessoires, meubelen en originele snuisterijen zoals gekke vogelhuisjes. Vanzelfsprekend zie je in heel wat etalages de Couque de Dinant liggen, de hardste koeken van de wereld die je in je mond moet laten smelten. Van al dat lekkers te zien krijg je honger en daarom wilden we reserveren in restaurant Le Confessionnal, gelegen in dezelfde straat als het festival Dinant Jazz en gekend voor de gezelligheid, het typische interieur en een traditionele kaart. Helaas waren andere jazzfanaten ons voor en moesten we het stellen met een drankje op het terras.

Dinant Jazz

Als je denkt dat Dinant Jazz een groot festival is, dan heb je het mis. Het is eerder een intiem festival met een gezellige sfeer waar je de artiesten naast de tent kunt ontmoeten. Wat niet betekent dat er geen kleppers optreden. Philip Catherine, Marcus Miller, Monty Alexander, Manu Katché… het zijn niet van de minsten. Als je met hen graag na het optreden eens een pintje drinkt, hier kan het. Hou je van live jazz maar heb je een hekel aan veel volk, dan is dit het juiste adres. Formule: een tent in een parkje met bomen, een klein terras waar je iets kunt eten, een eettent met worsten en een tentje waar je cd’s kunt kopen. Het festival gaat door langs de Rue Rémy Himmer, op het domein van de abdij van Leffe waarvan de toren prijkt op het welbekende bier en op een kwartiertje stappen van de Citadel.

Logeren langs de Lesse

Onze vrienden die fervente kampeerders zijn, verbleven op camping Villatoile in Anseremme, gelegen aan de Lesse. Het is een ideale plek als je van plan bent om de rivier af te varen. De bomen zorgen voor heel wat schaduw op warmere dagen, er is een winkel aan de camping waar je brood kunt bestellen en een herberg. Dat waren volgens mij zowat de voordelen. Maar er zijn ook heel wat nadelen aan deze camping. Het sanitair is onvoldoende en niet echt netjes. Het domein is veel te groot waardoor er ook heel veel kampeerders zijn en je helemaal geen knus gevoel hebt. Wellicht dat de regels daarom ook zo streng zijn en je een borg van 150 euro moet betalen als je met een groep bent, voor eventuele geluidsoverlast. Wij kwamen hier als bezoeker en betaalden 2 euro per persoon om bij onze vrienden op bezoek te mogen komen en 2,5 euro om onze auto op het domein te mogen parkeren. Deuh?

lOGEREN IN STILTE

Zelf logeerden we twee nachten in bed & breakfast La Bergerie op zo’n 11 kilometer van Dinant. La Bergerie is gelegen in Falaën, opgenomen in de lijst van de mooiste plaatsjes in Wallonië. Het karakteristieke huis dateert uit de 18de eeuw en de ruime kamers zijn genoemd naar gekende schapensoorten. Wij logeerden in kamer Rouge de l’Ouest en sliepen er zalig met de stilte om ons heen. De gastheer en gastvrouw uit West-Vlaanderen, tevens eigenaars van dit domein, doen er alles aan om je te verwennen zoals het hoort. Het ontbijt was uitgebreid en gevarieerd en we kregen van de gastheer uitleg over de gebruikte streekproducten. Met uitzicht op de mooie tuin, kakelende kippen die voor verse eitjes zorgen en een schat van een gasthond is dit ontbijten met een lach op je gezicht. Hou je van wandelen en fietsen, dan ben je hier ook aan het juiste adres. Prijs-kwaliteit: 10/10!

DE WATERTUINEN VAN ANNEVOIE

Op aanraden van onze gastvrouw brachten we nog een bezoek aan Les jardins d’eau d’Annevoie, een kasteelpark met unieke waterpartijen, fonteinen en watervalletjes die op natuurlijke wijze functioneren. Dat is mogelijk dankzij waterbronnen die hoger gelegen zijn en verzameld worden in een langwerpige waterpartij – als een soort van plateau – het Grand Canal. De tuinen werden aangelegd door Charles-Alexis de Montpellier en zijn een combinatie van de grandeur van de Franse kasteeltuinen, de romantische Engelse tuinen en de Italiaanse verfijnde tuinen met veel symmetrie. Het resultaat is prachtig en gedurende anderhalf uur word je na elke haag, bocht of afslag verrast door een nieuw groen paradijsje met water. Het kasteel dat dateert van de 17de eeuw ligt overigens in een prachtige vallei en is regelmatig decor voor evenementen zoals de parade van Les costumes de Venise, muzikale picknickavonden en een jaarlijkse kerstmarkt. Een bezoek is zeker de moeite waard.

DE CONDROZ, landelijk en rustig

De Condroz waar we dit weekend vertoefden is een prachtige streek die zich bevindt tussen de Ardennen en de rest van België. Ze strekt zich uit over de provincies Namen, Luik, Henegouwen en een klein stukje van Luxemburg. Zeg dus niet ‘de Ardennen’ tegen ‘de Condroz’ want geologisch gezien is dat niet juist. Dat ik dit vergeten ben, is niet verwonderlijk. Het is meer dan 30 jaar geleden dat ik de Condroz op een kaart moest inkleuren bij wijze van test in de les aardrijkskunde.
De streek is dunbevolkt en daardoor geniet je er nog volop van rust. Ook heeft de sterrenhemel hier écht nog sterren. Het landschap wijzigt voortdurend: zachte hellingen met akkers, valleien met weilanden en pieken met dichte bossen wisselen elkaar af. De huizen hebben de typisch grijze tinten van de kalksteen uit de streek of de warme gloed van bleke zandsteen. Het leven gaat hier traag en daar houden we wel van. Mensen zeggen nog ‘bonjour’ tegen elkaar en doen spontaan een babbeltje als je ze tegenkomt. We like this!

Praktisch

Bed & Breakfast
Camping
Meer informatie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like